Hogyan fényképezz tűzijátékot?

A tűzijáték fotózása sok gyakorlást igényel. Alkalmazd az alábbi tippeket, gyakorolj, és biztosan nagyon izgalmas képeket tudsz majd készíteni a tűzijátékokról.

  1. Használd a megfelelő felszerelést. Szükséged lesz egy erős állványra, távkioldóra és extra akkumulátorra.
  2. Állíts be alacsony (100-as vagy 200-as) ISO értéket. Minél alacsonyabb az ISO, annál kisebb a zaj. A zaj egyébként is a kék területeken jön elő, s az éjszakai képeknél sok ilyen van. A hosszú expozíciók is növelik a zajt.
  3. Kapcsold ki a hosszú expozíciós zajcsökkentést. Bár ez egy nagyon hasznos funkció, a tűzijáték fotózásakor bonyolítja a dolgokat, mivel ilyenkor legalább 10 másodpercet kell majd várnod a következő fotó készítéséhez, ami egy tűzijátéknál rengeteg idő…
  4. Ne használd az élő nézetet, mert nagyon gyorsan megeszi az aksidat.
  5. A fényképezőgépet állítsd manuális üzemmódra, s a rekeszértéket állítsd f5,6 vagy f8-as értékre.
  6. A zársebességet állítsd 2 és 10 másodperc közé. Készíts néhány tesztképet, s ezek alapján finomítsd a beállításokat.
  7. Előre állítsd be a fókuszt, majd kapcsold ki az AF-et (AutoFocus), máskülönben a fényképezőgép újra keresi a fókuszt minden kép előtt, ami homályos képekhez vezethet. Ha megfelelő távolságra vagyunk a tűzijátékról, nem kell újra és újra fókuszálni, hacsak nem megváltoztatod a látószöget, vagy az embereket szeretnéd magad előtt fotózni.
  8. Használj semleges szűrőt, ha hosszabb expozícióra van szükséged. Ha nincs teljes sötétség, ez lehetővé teszi a hosszabb expozíciót, így a tűzijátéknak szép íve lesz a fényképeken is. Ha az expozíció túl rövid, akkor nem lesznek az alakzatok szép, esernyő alakúak. Az ND szűrő például nagyon hasznos a tűzijátékok fotózásához.
  9. A legtöbb felvételt az elején lődd, később ugyanis a füst és a homályosság miatt nehezebb lesz szép képet csinálni.
  10. Érkezz korábban a helyszínre, hogy jó helyet találhass a fényképezéshez. Gondolj a háttérre, ami a tűzijátékshow mögött helyezkedik el.
  11. Ügyelj rá, hogy elég helyet hagyj a keretben ahhoz, hogy a szétnyílt alakzat beleférjen a képbe. Sokszor kell próbálgatni, hisz nehéz megjósolni, hogy a legmagasabbra fellőtt tűzijáték hol is fog pukkanni. Próbálj fekvő- és állóképeket is készíteni, hogy lásd, melyik megfelelőbb.
  12. A felvételkészítés idejét nehéz meghatározni, ezért némi gyakorlást igényel. Nézd meg, hogy hány robbanás van a képen az idő függvényében, s próbálkozz az ízlésedhez igazítani. Próbálj ki néhányat több tűzijátékkal, néhányat kevesebbel. Általában, ha a kilövés hangjának pillanatában kattintasz, megfelelő mennyiségű tűzijáték lesz a képen.
  13. Ha sötétebb eget szeretnél, a keleti eget fényképezd. Gyakran a nyugati eget fényképezve, ha nincs elég sötét, a tűzijáték nem látszódik megfelelően.
  14. Próbálj meg lőni néhány képet teleobjektívvel is, valamint próbálkozz néhány közelebbre fókuszált képet is készíteni az absztraktabb hatás kedvéért.
  15. Ha tudsz zoomolni az objektíveddel, próbálj zoomolni az expozíció alatt próbaképp. Ha ezt kipróbálod, hogy a lencse leginkább nagyított pontjára közelíts. Változtatgasd a zoomolást, csináld lassabban, gyorsabban, egy fél pillanatot kivárva vagy csak az utolsó fél pillanatban kizoomolva. Érdekes hatásokat érhetsz el.

Forrás: 15 tips for successful fireworks photography

Kapcsolódó bejegyzések